Lessen improvisatietheater

 Door Jeroen TessersSONY DSC

Lesgeven in improvisatietheater is dé activiteit waarmee ik in 2011 ben gestart met Troeba Theater – lesgeven aan theatersportgroepen en  improvisatiegezelschappen is en blijft gewoon ontzettend leuk! In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan als trainer bij bestaande improvisatiegroepen  en als cursus- en workshopdocent. In mijn lessen kun je positieve energie, heldere feedback, actieve side-coaching en ruimte voor kwetsbaarheid verwachten.

Ik kijk graag in overleg met de groep wat de leerwensen zijn. Grofweg kan ik in vier verschillende rollen iets voor je betekenen als improvisatiedocent:

  • Docent beginnerscursus: Ja! Het blijft één van de allerleukste dingen: een cursus improvisatie voor mensen die hun eerste stapjes op het podium wagen. In een beginnerscursus ligt de nadruk op spelplezier en het aanleren van de basisvaardigheden van improvisatie. Ik zorg voor een veilige sfeer en ga uit van het principe ‘lage drempel, hoge lat’: dat betekent dat ik elke speler op zijn eigen tempo en niveau begeleid in de lessen terwijl ik streef naar maximale ontwikkeling binnen de tijd die we hebben. Er is ook altijd aandacht voor algemene podiumvaardigheden zoals lichaamshouding, contact maken en stem. Had ik al gezegd dat ik beginnerscursussen heel erg leuk vind? 
  • Gastdocent: Voor groepen met ervaring die het leuk vinden om nieuwe inspiratie op te doen kan ik een aantal specifieke lessen geven met als doel om het repertoire van de groep uit te breiden met technieken die nieuw voor jullie zijn. Afhankelijk van het niveau van de groep kiezen we dan voor een blokje lessen tot zo’n maximaal 6 weken. Denk bijvoorbeeld aan lessen over status, comedytechnieken, muzikale improvisatie, verhalen vertellen, geloofwaardig spel aan de hand van het concept van De Vloer Op en do’s en don’ts van een theatersportwedstrijd.
  • Vaste trainer/coach: Voor groepen die graag een heel seizoen of zelfs nog langer met dezelfde docent willen werken. Voordeel is dat ik dan meer kan betekenen voor de individuele groei van de spelers doorheen het seizoen. Belangrijk is daarbij dan wel dat de groep open staat om nieuwe dingen te leren en ingesleten patronen te doorbreken – zowel bij individuele spelers als binnen de dynamiek van de hele groep. We besteden uiteraard aandacht aan voorstellingen die de groep speelt, maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de groep zelf – ik draag in de lessen zo goed als ik kan bij vanaf de zijlijn.
  • Regisseur: Voor groepen die graag naar een voorstelling willen toewerken kan ik de regie over die voorstelling op me nemen. Startend vanuit een idee maken we samen een concept voor een theatrale presentatie. We werken gericht aan de spelvaardigheden die nodig zijn voor de voorstelling en besteden daarnaast aandacht aan de praktische vormgeving. Ideeën van de groep worden zo veel en zo goed mogelijk meegenomen en uiteindelijk help ik het proces door de knopen door te hakken.

Wil je meer weten en/of de mogelijkheden voor jouw groep bespreken? Stuur vrijblijvend een mailtje naar info@troeba.nl of bel me via 06 16 673 690. Hopelijk zien we elkaar snel bij een improvisatietraining!

PhD-Improv workshop

 

 

 

 

 

 

Foto: spelers van PhD Improv Maastricht tijdens workshop statustechnieken