7 tips voor het onthouden van namen!

Sinds het begin van dit jaar volg ik samen met mijn vriendin zo’n twee keer per week danslessen salsa en bachata bij Salsabrisa in Maastricht. Deze wekelijkse uurtjes zijn voor ons een perfecte manier om te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Het leuke vind ik, dat je bij een dansles ook heel gemakkelijk nieuwe mensen ontmoet, doordat je de hele tijd wisselt van danspartner. Al bij de eerste proefles danste ik dus met zo’n 15 verschillende dames. Leuk en leerzaam!

Al snel bleek dat ik mijn trainingshoofd toch niet helemaal thuis had gelaten. Wat gebeurde er: ik stelde me bij iedere wissel van danspartner voor aan de nieuwe dame in kwestie. Wel zo netjes. Alleen, ik ben door het werk als trainer nogal ingetuned op het leren van nieuwe namen. Je voelt ‘m al, ik kende dus na één rondje ‘draaitjes links en draaitjes rechts’ te hebben gedaan bijna alle namen. Waardoor de dames al in de tweede ronde geconfronteerd werden met mijn “Hey Roos!”, “Joyce toch?” of “Lukt de cross body lead al bij jou, Chantal?”

Verbaasde blikken alom! Haha. Gelukkig reageerden de meeste mensen wel positief op dit stukje interesse – en konden we lachen omdat bijna niemand mijn naam meer wist… Ik had er wel plezier in, en dacht ook: “Duh Jeroen, het is natuurlijk niet normaal dat iemand dit zo doet, misschien zelfs een beetje awkward, ach ja…”

Nu speelde dit zich natuurlijk af op de dansvloer en verwachtte niemand dat ook maar iemand alle namen van de anderen zou leren. Maar hoe zou het zijn in jouw werksituatie? Of bij een netwerkevent? Dan heb je er waarschijnlijk wel baat bij om gemakkelijk namen te leren. Je toont interesse en laat zien dat je mensen echt ziet en luistert, bovendien kun je mensen veel gemakkelijker aanspreken als je hun naam kent (“Hey jij!” is niet de meest geschikte aanspreekzin).

Daarom hier… 7 tips voor het leren van namen!

  1. Maak oogcontact met degene aan wie je je voorstelt! Het klinkt simpel, en dat is het ook. Het is ook heel simpel om te veel met je eigen gedachten bezig te zijn en deze stap over te slaan. Adem in, adem uit en maak echt contact!
  2. Ken je het spelletje “Ik ga op vakantie en ik neem mee…” nog? Hetzelfde principe kun je toepassen als je snel achter elkaar meerdere namen wil leren. Als Sandra zich aan je voorstelt, en daarna Jos, herhaal je in jezelf “Sandra – Jos”, voordat je weer verder gaat met Marianne. Daarna herhaal je in jezelf “Sandra – Jos – Marianne” en zo verder. Je maakt het jezelf nog gemakkelijker door bij iedere naam ook weer even naar de bijbehorende persoon te kijken.
  3. Een warming-upspelletje dat ik vaak inzet bij nieuwe groepen is om iedereen zich te laten voorstellen met hun voornaam en een bijvoeglijk naamwoord dat met dezelfde letter begint als hun voornaam. Dan krijg je dus “Ik ben Jolige Jeroen”, “Ik ben Hartelijke Hetty” of “Ik ben Fenomenale Fons”. Plak dus in gedachten een woord voor een naam die je hoort en je hebt een lekkere alliteratie om op terug te vallen. Je kunt je natuurlijk laten inspireren door wat je bij de ander ziet (Krijtstreep Karel en Stropdas Stefan) of hoe die bij je overkomt (Rustige Richard en Vrolijke Vera). Kies het liefst voor een neutrale of positieve associatie. Je zal je maar verspreken ten overstaan van Hitsige Henk…
  4. Een andere bekende trick is om een voor jou bekend beeld te koppelen aan de namen. Een Karin in je groep associeer je met je tante Karin. Bij Klaas beeld je je in dat hij een rode mijter op zijn hoofd heeft. Kyra wordt een zingende Shakira. En zo verder!
  5. Herhaal! Vind momenten om de namen die je net hebt geleerd vaker op te noemen zodat je hersenen de naam gemakkelijker gaan koppelen aan de kloppende persoon!
  6. Toon oprechte interesse. Misschien wel de allerbelangrijkste tip. Uiteindelijk gaat het niet om een trucje toepassen, maar om echt verbinding maken met mensen. Leer de ander een beetje kennen, vraag naar diens interesses of passies. Grote kans dat je dit niet snel vergeet!
  7. Wees eerlijk. Als je een naam bent vergeten, zeg sorry, en vraag opnieuw naar de naam. Dat is nog altijd beter dan gaan gokken of iemand gaan negeren.

Probeer maar eens uit welke tips bij jou passen, je zult merken dat de ene je beter ligt dan de andere.
Het leuke is dat het goed worden in namen leren ook een zekere ‘showwaarde’ heeft. Mijn record tot zover is de namen van 42 mensen in één keer kunnen afratelen. Het internet vertelt me dat Boris Konrad het wereldrecord heeft met 201 namen, dus er valt nog iets te oefenen 🙂

Veel naamleerplezier, en wees alvast voorbereid op verbaasde blikken op de dansvloer!

Hartelijke trainingsgroet,

Jeroen

Ps. Welke tips ken jij nog? Deel ze in een reactie!