Workshop: Muzikale Improvisatie I & II

SONY DSC

Door Jeroen Tessers
Een van de leukste workshop om te geven vind ik de workshops Muzikale Improvisatie – het zingen van geïmproviseerde liedjes en het muzikaler maken van improvisatievoorstellingen. Voor muzikale improvisatie geldt zeker dat de overtuiging waarmee je een lied brengt belangrijker is dan dat het mooi klinkt of de tekst heel ingewikkeld is. Aan de andere kant is goed stemgebruik en zangtechniek ook gewoon trainbaar, dus kun je wel werken aan het mooi laten klinken van muzikale improvisaties. In de workshops Muzikale Improvisatie ga ik graag met je aan de slag met deze twee aspecten!

Muzikale improvisatie I – durf te zingen! Improviseer je eigen lied. 
Hoe stap je over je schroom heen om geïmproviseerd te zingen? Sta jezelf toe om rust te nemen, om het simpel te houden en vooral vol overtuiging vals te zingen als het moet. Ontdek dat muzikale improvisatie ontzettend leuk is om te doen en bovendien makkelijker dan je altijd dacht!

Muzikale improvisatie II – muzikale ontwikkeling: meerstemmigheid, stemtechniek
Ok, je durft nu te zingen en een simpel lied improviseren in een muzikale scène lukt je. Nu wil je meer! We gaan een stapje verder en trainen enkele basisprincipes van stemtechniek. Ook oefenen we met meerstemmigheid. En vooral: veel tips en tricks om je muzikale improvisatie te spicen! Want eerlijk is eerlijk, niets is leuker dan een driestemmig musicallied improviseren dat “te goed klinkt om geïmproviseerd te zijn”!

Ervaringen
“Wij hebben Jeroen als een zeer enthousiaste, leuke en vooral goed voorbereide docent ervaren. Hij heeft ons stapsgewijs meegenomen in de wereld van improvisatiezang als ondersteuning van theatersport en iedereen, in een groep met grote verschillen in niveau, weten te bedienen in hun leerbehoeftes. We willen hem zeker terug om nog een paar lessen te komen geven en we zouden iedereen aanraden hem te vragen voor hun lessen, zolang het maar niet op de dagen zijn dat wij les van hem willen!”
– Ruben Asselbergs, Theatersportgroep Parnassos Utrecht